Wat is en hoe werkt Future 2.0?

Wat is Future 2.0 en voor wie is het?

Future 2.0, de naam zegt het al: jouw toekomst zelf inkleuren, zelf vorm geven. En dat binnen 6 maanden! Dat klinkt misschien lang, maar de tijd vliegt met wekelijkse bijeenkomsten en toffe activiteiten waarin je ontdekt en vooral doet wat je echt leuk vindt. We matchen dat wat jij wil, met dat wat je (nog) niet kan. Verwonder je, doe mee, ontmoet en beleef, samen met jouw persoonlijke Future 2.0 coach én natuurlijk andere jongeren. Want samen de toekomst vormgeven is veel leuker!

Future 2.0 is er voor alle jongeren die wonen in de regio Gennep. Ben jij zelf of ken jij iemand die bijvoorbeeld eens wil ervaren hoe het is om te werken als beveiliger? Of wil je helpen als verzorger en daar iemand gelukkig mee maken? Heb je hele andere ideeën over jouw toekomst en nog wat vragen? Ook dan kun je bij Future 2.0 terecht. Laat je van je horen?

Jouw eigen coach

Bij Future 2.0 ga je wekelijkse activiteiten doen en een vaste plek om naar toe te gaan is dan wel zo handig.  Daar tref je dan tijdens jouw ontdekkingsreis jouw persoonlijke coach, maar ook andere jongeren die deelnemen aan Future 2.0.

Jouw persoonlijke coach is jouw eerste aanspreekpunt, waar je al je vragen kan droppen. Misschien ken jij je coach wel al uit jouw wijk; je werkt namelijk met de coaches van Synthese.

Heb je vragen over het bedrijf dat je samen met je coach kiest en vervolgens aan de slag gaat? Dat regelen we via een werkcoach. Denk je na over (terugkeren) naar school? We denken graag met je mee en kijken wat je nodig hebt voor jouw toekomst.

Samen werken aan jouw toekomst

Leren door te doen… Dat is soms spannend, dat snappen de coaches van Future 2.0 helemaal! Dus ben je zoekende, weet je nog niet zo goed wat je wil of kan? Of weet je het wel, maar wil het nu echt gaan ervaren? Geef je dan op door je aan te melden. De coaches staan voor jou klaar en jij… maakt jezelf futureproof.

Jezelf futureproof maken noemen we ook wel het  doorlopen van de Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT).

Ik ben future proof!

Bij afronding van Future 2.0 reiken we je een MDT-certificaat uit. Van harte gefeliciteerd! Jij leerde jezelf en andere jongeren uit jouw buurt kennen, maakte kennis met bedrijven en vast nog veel meer! Keer je weer terug naar school? Dat kan, want je behaalde met Future 2.0 ook een MBO-verklaring. Of ga je aan het werk? Dat kan ook, want jij behaalde bij Future 2.0 een praktijkverklaring. We wensen je veel succes met jouw Future!

“Ik ben Kimberly Verwoert, 19 jaar en vanaf mijn twaalfde ben ik al betrokken bij Het Rode Kruis. Hier zat ik bij een jongerengroep en mocht ik uiteindelijk evenementen draaien. Ik heb hier veel ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen, niet alleen op EHBO gebied maar ook persoonlijk. Ik leerde mezelf en anderen beter kennen en heb vaardigheden geleerd die ik voor de rest van mijn leven kan gebruiken.

In 2020 brak de corona crisis uit, iets wat ons allemaal heeft geraakt. Toen de ziekenhuizen de hoeveelheid patiënten niet meer aan konden werden er zorghotels opgericht. Een plek waar mensen werden verzorgd die te ziek waren om thuis te blijven, maar ook te ¨gezond¨ om naar het ziekenhuis te gaan. Mijn studie stond op een laag pitje en mijn stage was gestopt, daarom ben ik na overleg met mijn coördinator ingezet in het zorghotel in Roermond. Ik heb geholpen van eind maart tot eind april voor ongeveer 3 tot 6 dagen in de week. Het was zwaar werk, de mensen die bij ons verbleven waren echt ziek of hadden al heel veel mensen verloren aan het virus. Toch was het mooi werk en zou ik het indien nodig zo weer doen.

De de combinatie tussen de mooie gebeurtenissen en verdrietige gebeurtenissen heeft ervoor gezorgd dat ik er nog meer zeker van ben dat ik in de zorg wil werken. De veerkracht van mensen is ongelofelijk, ondanks dat de mensen helemaal alleen aan het vechten waren tegen dit virus bleven ze positief. Ik hoop dat het niet meer nodig is, maar mocht dit wel zo zijn sta ik er weer. Ik heb zoveel geleerd, het was een ervaring die ik nergens anders had kunnen krijgen. Ik raad iedereen aan om ooit in zijn leven vrijwilligerswerk te gaan doen, waar dan ook. Het helpt je met uitzoeken wat je leuk vindt, je leert zoveel over jezelf en je bouwt contacten op. Vrijwilligerswerk hoeft niet veel werk te zijn maar het geeft je wel veel terug.”

Kimberly (19) is vrijwilliger voor Het Rode Kruis en hielp in het coronahotel.

Christiaan Engels gaat voor Project Future 26 weken aan de slag als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Synthese. Hij hoopt via het werk te groeien en verder te komen. “Wie weet, kan ik blijven.”

Christiaan is een bezige bij. Hij heeft een online community opgericht voor jongeren met en zonder beperking die gezellig samen willen gamen en kletsen. Zonder te schelden. “Bij andere communities wordt wel eens gescholden in combinatie met ziektes en beperkingen”, zegt hij. “Dat wilde ik niet. Vandaar dat ik Goldeaglecommunity begonnen ben. Hier kan iedereen zichzelf zijn in een veilige omgeving. Ik heb ook een eigen kanaal op YouTube en Twitch. Daar kun je me live zien gamen, ook houd ik er regelmatig een live bingo of gave knikkerrace.”

 

Luisteren en motiveren

Online is Christiaan zeer actief, maatschappelijk gezien kan hij een steuntje in de rug gebruiken. Hij heeft namelijk een autisme spectrum stoornis. “Ik wil graag verder groeien, maar liep vast. Mijn begeleider wees me op Project Future.” Hij meldde zich aan, kreeg verschillende gesprekken en maakte diverse testen. “Daar kwam uit wat ik al wist”, zegt Christiaan. “Ik ben creatief en houd van afwisseling en sociale contacten. Ook luister ik goed naar mensen en kan ik hen motiveren. Ik wil mensen graag helpen.”

 

Niet met de vinger wijzen

Een baan als jongerenwerker lijkt dan ook echt iets voor Christiaan. Contact maken, signaleren, motiveren. “Ik moet nu mijn cv en een motivatiebrief opsturen. Wat ik daarin schrijf? Dat ik graag met jongeren in gesprek ga, dat ik het tof vind om hen te helpen en dat ik niet met de vinger wijs, maar kijk wat er fout gaat en waarom het fout gaat.” Christiaan heeft er zin in. “Ik ben blij dat ik onder de mensen kom. Hopelijk kan ik jongeren helpen en maak ik zelf ook stappen vooruit. Wie weet wat het oplevert, ook voor mijn eigen community.”

Christiaan gaat voor Project Future aan de slag als jongerenwerker.