VOOR OUDERS EN VERWIJZERS

1. Aanmelden

Jongeren hebben talenten die het ontdekken waard zijn. Maar wanneer jongeren zoekende zijn kunnen deze op de achtergrond raken. Zonde, dat kan anders!

Future 2.0 begeleidt daarom jongeren van 16 tot 27 jaar die woonachtig zijn in Gennep. Maar we kunnen pas begeleiding bieden als we in contact komen. Aanmelden is simpel en kan door gegevens achter te laten op www.projectfuture.nl/aanmelden. Binnen 2 weken neemt de Future 2.0 coach contact op en plannen ze samen eeen kennismakingsgesprek.

2. Vaste, meervoudige begeleiding

Om te kunnen ontwikkelen moet je je veilig voelen. Daarom is er een vaste locatie beschikbaar waar de jongere altijd kan landen. 

Op deze locatie ontmoeten ze andere jongeren en hun Future 2.0 coach, hun vaste aanspreekpunt. Samen en individueel, maar altijd onder begeleiding, gaan ze op onderzoek uit. Er is meervoudige begeleiding beschikbaar: zowel op hun nieuwe werkplek, als vanuit het onderwijs. Want onze coaches snappen dat het reflecteren op jezelf, nieuwe mensen leren kennen én een nieuwe leer- of werkomgeving binnenstappen spannend kan zijn. Daarom zet Future 2.0 meerdere disciplines, in de vorm van coaching, in.

3. MDT Traject

Project Future 2.0 is onderdeel van het Rijks-programma ‘Doe mee met MDT’. MDT staat voor Maatschappelijke Dienst Tijd. Binnen MDT staan 3 begrippen centraal:

  • Maatschappelijke impact: iets doen voor een ander en daarmee zelf een stap verder komen;
  • Talentontwikkeling: ontwikkelen van vaardigheden en vergroten van zelfvertrouwen;
  • Ontmoeten: jongeren met verschillende achtergronden en leeftijden bij elkaar brengen.


De leereffecten van een MDT-traject zijn o.a. een vergroot zelfinzicht in hun eigen kunnen en denken met betrekking tot gedrag, empathisch vermogen en (non) verbale communicatie.

4. Toekomstproof

Binnen 6 maanden, met wekelijks georganiseerde bijeenkomsten en activiteiten, rondt de jongere Future 2.0 af. We vieren dit moment samen! De deelnemers hebben namelijk een bak aan positieve ervaringen, kennis gemaakt met bedrijven/organisaties of sectoren, onderwijskundige activiteiten gevolgd en wellicht een stel nieuwe vrienden gemaakt. Daar mogen we met z’n allen trots op zijn.

Om erkenning te geven aan de inspanningen van de jongere reikt Future 2.0 een MDT-certificaat uit. Het afronden van het MDT traject biedt nieuwe kansen. Zo kan de jongere eventueel doorstromen naar het onderwijs (met een MBO-verklaring), of naar een plek op de arbeidsmarkt (met een praktijkverklaring).

“Ik ben Kimberly Verwoert, 19 jaar en vanaf mijn twaalfde ben ik al betrokken bij Het Rode Kruis. Hier zat ik bij een jongerengroep en mocht ik uiteindelijk evenementen draaien. Ik heb hier veel ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen, niet alleen op EHBO gebied maar ook persoonlijk. Ik leerde mezelf en anderen beter kennen en heb vaardigheden geleerd die ik voor de rest van mijn leven kan gebruiken.

In 2020 brak de corona crisis uit, iets wat ons allemaal heeft geraakt. Toen de ziekenhuizen de hoeveelheid patiënten niet meer aan konden werden er zorghotels opgericht. Een plek waar mensen werden verzorgd die te ziek waren om thuis te blijven, maar ook te ¨gezond¨ om naar het ziekenhuis te gaan. Mijn studie stond op een laag pitje en mijn stage was gestopt, daarom ben ik na overleg met mijn coördinator ingezet in het zorghotel in Roermond. Ik heb geholpen van eind maart tot eind april voor ongeveer 3 tot 6 dagen in de week. Het was zwaar werk, de mensen die bij ons verbleven waren echt ziek of hadden al heel veel mensen verloren aan het virus. Toch was het mooi werk en zou ik het indien nodig zo weer doen.

De de combinatie tussen de mooie gebeurtenissen en verdrietige gebeurtenissen heeft ervoor gezorgd dat ik er nog meer zeker van ben dat ik in de zorg wil werken. De veerkracht van mensen is ongelofelijk, ondanks dat de mensen helemaal alleen aan het vechten waren tegen dit virus bleven ze positief. Ik hoop dat het niet meer nodig is, maar mocht dit wel zo zijn sta ik er weer. Ik heb zoveel geleerd, het was een ervaring die ik nergens anders had kunnen krijgen. Ik raad iedereen aan om ooit in zijn leven vrijwilligerswerk te gaan doen, waar dan ook. Het helpt je met uitzoeken wat je leuk vindt, je leert zoveel over jezelf en je bouwt contacten op. Vrijwilligerswerk hoeft niet veel werk te zijn maar het geeft je wel veel terug.”

Kimberly (19) is vrijwilliger voor Het Rode Kruis en hielp in het coronahotel.

Christiaan Engels gaat voor Project Future 26 weken aan de slag als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Synthese. Hij hoopt via het werk te groeien en verder te komen. “Wie weet, kan ik blijven.”

Christiaan is een bezige bij. Hij heeft een online community opgericht voor jongeren met en zonder beperking die gezellig samen willen gamen en kletsen. Zonder te schelden. “Bij andere communities wordt wel eens gescholden in combinatie met ziektes en beperkingen”, zegt hij. “Dat wilde ik niet. Vandaar dat ik Goldeaglecommunity begonnen ben. Hier kan iedereen zichzelf zijn in een veilige omgeving. Ik heb ook een eigen kanaal op YouTube en Twitch. Daar kun je me live zien gamen, ook houd ik er regelmatig een live bingo of gave knikkerrace.”

 

Luisteren en motiveren

Online is Christiaan zeer actief, maatschappelijk gezien kan hij een steuntje in de rug gebruiken. Hij heeft namelijk een autisme spectrum stoornis. “Ik wil graag verder groeien, maar liep vast. Mijn begeleider wees me op Project Future.” Hij meldde zich aan, kreeg verschillende gesprekken en maakte diverse testen. “Daar kwam uit wat ik al wist”, zegt Christiaan. “Ik ben creatief en houd van afwisseling en sociale contacten. Ook luister ik goed naar mensen en kan ik hen motiveren. Ik wil mensen graag helpen.”

 

Niet met de vinger wijzen

Een baan als jongerenwerker lijkt dan ook echt iets voor Christiaan. Contact maken, signaleren, motiveren. “Ik moet nu mijn cv en een motivatiebrief opsturen. Wat ik daarin schrijf? Dat ik graag met jongeren in gesprek ga, dat ik het tof vind om hen te helpen en dat ik niet met de vinger wijs, maar kijk wat er fout gaat en waarom het fout gaat.” Christiaan heeft er zin in. “Ik ben blij dat ik onder de mensen kom. Hopelijk kan ik jongeren helpen en maak ik zelf ook stappen vooruit. Wie weet wat het oplevert, ook voor mijn eigen community.”

Christiaan gaat voor Project Future aan de slag als jongerenwerker.