ERVARINGEN

Group if cheerful multiethnic friends teenagers spending fun time together outdoors, taking a selfie

"Ik wil mensen graag helpen."

"Ik heb vaardigheden geleerd die ik voor de rest van mijn leven kan gebruiken."

"Het is mooi om te zien hoe blij iemand kan worden van iets wat jij vrijwillig voor een ander doet!"

Christiaan Engels gaat voor Project Future 26 weken aan de slag als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Synthese. Hij hoopt via het werk te groeien en verder te komen. “Wie weet, kan ik blijven.”

Christiaan is een bezige bij. Hij heeft een online community opgericht voor jongeren met en zonder beperking die gezellig samen willen gamen en kletsen. Zonder te schelden. “Bij andere communities wordt wel eens gescholden in combinatie met ziektes en beperkingen”, zegt hij. “Dat wilde ik niet. Vandaar dat ik Goldeaglecommunity begonnen ben. Hier kan iedereen zichzelf zijn in een veilige omgeving. Ik heb ook een eigen kanaal op YouTube en Twitch. Daar kun je me live zien gamen, ook houd ik er regelmatig een live bingo of gave knikkerrace.”

 

Luisteren en motiveren

Online is Christiaan zeer actief, maatschappelijk gezien kan hij een steuntje in de rug gebruiken. Hij heeft namelijk een autisme spectrum stoornis. “Ik wil graag verder groeien, maar liep vast. Mijn begeleider wees me op Project Future.” Hij meldde zich aan, kreeg verschillende gesprekken en maakte diverse testen. “Daar kwam uit wat ik al wist”, zegt Christiaan. “Ik ben creatief en houd van afwisseling en sociale contacten. Ook luister ik goed naar mensen en kan ik hen motiveren. Ik wil mensen graag helpen.”

 

Niet met de vinger wijzen

Een baan als jongerenwerker lijkt dan ook echt iets voor Christiaan. Contact maken, signaleren, motiveren. “Ik moet nu mijn cv en een motivatiebrief opsturen. Wat ik daarin schrijf? Dat ik graag met jongeren in gesprek ga, dat ik het tof vind om hen te helpen en dat ik niet met de vinger wijs, maar kijk wat er fout gaat en waarom het fout gaat.” Christiaan heeft er zin in. “Ik ben blij dat ik onder de mensen kom. Hopelijk kan ik jongeren helpen en maak ik zelf ook stappen vooruit. Wie weet wat het oplevert, ook voor mijn eigen community.”

Christiaan gaat voor Project Future aan de slag als jongerenwerker.

“Ik ben Kimberly Verwoert, 19 jaar en vanaf mijn twaalfde ben ik al betrokken bij Het Rode Kruis. Hier zat ik bij een jongerengroep en mocht ik uiteindelijk evenementen draaien. Ik heb hier veel ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen, niet alleen op EHBO gebied maar ook persoonlijk. Ik leerde mezelf en anderen beter kennen en heb vaardigheden geleerd die ik voor de rest van mijn leven kan gebruiken.

In 2020 brak de corona crisis uit, iets wat ons allemaal heeft geraakt. Toen de ziekenhuizen de hoeveelheid patiënten niet meer aan konden werden er zorghotels opgericht. Een plek waar mensen werden verzorgd die te ziek waren om thuis te blijven, maar ook te ¨gezond¨ om naar het ziekenhuis te gaan. Mijn studie stond op een laag pitje en mijn stage was gestopt, daarom ben ik na overleg met mijn coördinator ingezet in het zorghotel in Roermond. Ik heb geholpen van eind maart tot eind april voor ongeveer 3 tot 6 dagen in de week. Het was zwaar werk, de mensen die bij ons verbleven waren echt ziek of hadden al heel veel mensen verloren aan het virus. Toch was het mooi werk en zou ik het indien nodig zo weer doen.

De de combinatie tussen de mooie gebeurtenissen en verdrietige gebeurtenissen heeft ervoor gezorgd dat ik er nog meer zeker van ben dat ik in de zorg wil werken. De veerkracht van mensen is ongelofelijk, ondanks dat de mensen helemaal alleen aan het vechten waren tegen dit virus bleven ze positief. Ik hoop dat het niet meer nodig is, maar mocht dit wel zo zijn sta ik er weer. Ik heb zoveel geleerd, het was een ervaring die ik nergens anders had kunnen krijgen. Ik raad iedereen aan om ooit in zijn leven vrijwilligerswerk te gaan doen, waar dan ook. Het helpt je met uitzoeken wat je leuk vindt, je leert zoveel over jezelf en je bouwt contacten op. Vrijwilligerswerk hoeft niet veel werk te zijn maar het geeft je wel veel terug.”

Kimberly (19) is vrijwilliger voor Het Rode Kruis en hielp in het coronahotel.

“Ik ben Meike van den Beuken, 23 jaar. Ik heb gezondheidswetenschappen gestudeerd en ben nu bijna klaar met mijn master management, policy analysis en entreupreneurship in health en life sciences. Dat is een lastige naam maar komt eigenlijk neer op management, beleid en communicatie in gezondheidszorg. Ik werk normaal gesproken in een restaurant in de bediening, maar momenteel helaas even niet. Daarom neem ik voor de GGD nu corona testen af. Dit doe ik zo’n 2 dagen per week. Daarbij stel ik de mensen gerust dat de test wel meevalt en probeer ik het afnemen van de test zo prettig mogelijk te maken. Ik vind het belangrijk dat iedereen zo snel mogelijk getest kan worden. Zo weten de mensen precies wanneer ze thuis moeten blijven en zo krijgen we het virus sneller onder controle.

Daarnaast lees ik iedere dinsdag voor aan Klaas om zijn taalontwikkeling te stimuleren. Klaas is groeit op in een taalarme omgeving en heeft een taalachterstand. 20 weken lang kom ik langs bij familie thuis om ze te leren hoe die bieb werkt, om boeken met ze te lezen, taalspelletjes te doen en alles wat ook maar met taal en lezen te maken heeft. Het is altijd super gezellig en hij leert er heel veel van! Ik vind het voorlezen bij taalarme gezinnen heel belangrijk! Het is mooi om te zien hoe je met zo’n kleine moeite iemand anders iets kan leren. Daarnaast laat het echt zien, hoe blij iemand kan worden van iets wat jij vrijwillig voor een ander doet! Bovendien is het voorlezen ook nog een super gezellig en leer ik er zelf ook veel van.

Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe belangrijk communicatie is en hoe je het beste met mensen op een makkelijke manier kan communiceren. Je komt daarnaast in aanraking met mensen buiten je eigen sociale bubbel, en ziet dat mensen die bijvoorbeeld bij jou om de hoek wonen, heel anders in het leven staan. Deze mensen leven op een hele andere manier en hebben misschien niet allemaal dezelfde problemen, maar zijn ergens toch weer heel erg hetzelfde.

Dus iedere week op weg naar huis, na het afnemen van corona testen of na het voorlezen, fiets ik met een glimlach naar huis. Daarom zou ik iets doen voor iemand anders, voor iemand uit de buurt of voor de maatschappij, zeker aanraden!”

Meike (23) is taalmaatje van Klaas en neemt coronatests af voor de GGD.